Yumurta Nakli ve Tüp Bebek
Yumurta donosyonu tüp bebek tedavisiyle hayatımıza girmiş yeni bir uygulamadır ve girişiyle birlikte birçok tartışmaya sebebiyet vermiş hatta birçok Müslüman ülkede yasaklanmıştır. Yasaklanmasının başlıca sebebi yumurta donasyonu ‘nun hamile kalamayan bir bayanın yumurtalığına başka bir bayandan alınan sağlıklı yumurta nakli sürecidir. Bu süreç bir çok insan için oldukça yabancı ve etik olmayan bir uygulamadır.
Bazı uzmanlar bu tedavi yöntemini seçen ebeveynlere bunun yerine bir çocuk evlatlık edinmelerini önerirler fakat tüm bu tartışmalara ve yasaklamalara rağmen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bu uygulama oldukça popüler olmuştur ve uygulanmaya devam edilmektedir. Kıbrıs’ta genellikle tüp bebek tedavisi görmüş fakat sonuç alamamış yada büyük rahatsızlıklar geçirmiş ve bunun sonucunda yumurtalıkları zarar görmüş, sağlıklı yumurta üretemeyen kadınlar tarafından tercih edilmektedir. Bu uygulama ilk olarak daha verimli nesiller elde etmek amacıyla inekler üzerinde uygulanmıştır ve elde edilen başarılar sonucunda insanlar üzerinde de uygulamaya karar verilmiştir. Amerika’da ilk meyvelerini veren tedavi yöntemi daha sonra tüm dünyaya yayılmış fakat bazı etik engellerle karşılaşmıştır.
Bu engellerin sebeplerinden biride bebeğin haklarıdır. Yumurta başka bir bayandan olduğu için anneliğini ilan edebilme hakkı olduğunu düşünen ülkeler bunu etik bulmamış ve ülke içinde uygulanmasını yasaklamıştır. Bu uygulamaya günümüzde sadece Kıbrıs ve Amerika gibi birkaç insan hakları ve özgürlüklerine önem veren ülkelerde izin verilmektedir. Bu ülkeler ebeveynlerin bu etik sürece kendileri karar vermesi gerektiğini savunmuşlardır.
Yorum Yok